Voor het eerst is een onbemande satelliet in een baan rond een komeet geraakt. De Europese sonde Rosetta zal de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko twee jaar lang bestuderen. In november zal ook de lander Philae op de komeetkern landen.

Gejuich alom in het ESOC-vluchtleidingscentrum in Darmstadt in Duitsland. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is er als eerste in geslaagd om een satelliet in een baan rond een komeetkern te krijgen.

ESA

Na een reis van tien jaar heeft de satelliet Rosetta dus het belangrijkste deel van haar opdracht vervuld. Ze zal nu twee jaar lang in een baan rond de kern van de komeet 67P Tsjoerjoemov-Gerasimenko draaien en van daaruit de kern en de gassen rond de komeet bestuderen. Dat is nooit eerder vertoond.

Meer nog: in november zal Rosetta de lander Philae neerlaten op de komeetkern. Die zal dan ter plaatse nog meer onderzoek kunnen uitvoeren. Nooit eerder is door een op Aarde gemaakt tuig een zachte landing uitgevoerd op de kern van een komeet.

Kometen zijn de meest primitieve onderdelen van het zonnestelsel. Ze zouden veel fysische en chemische elementen bevatten uit het begin van het zonnestelsel en zijn daarom erg interessant. (esa/vrt)